This page can also be read in English

Esta pagina tambien se puede leer en Español

Rio Azul verslag en Amarakaeri debacle in wording

In 2012 verscheen een BBC-artikel over de uit het oerwoud opgedoken groep indianen in Peru waar we een inzamelingsactie voor hebben gevoerd: Isolated Peruvian tribe pictured.
Onze Kerstactie in 2012 in Nederland heeft de benodigde $4000 opgebracht die Fenamad (de plaatselijke indianenfederatie) nodig had voor een controlepost in de buurt van deze groep om hun veiligheid te garanderen.

Lees meer...

Text/HTML

Ongecontacteerde indianen op de vlucht

Helikopters van Hunt Oil vlogen honderden keren af en aan, zowel boven het reservaat Amarakaeri als boven het aangrenzende nationale park Manu. En dan komen er ‘ineens’ vijfentwintig ongecontacteerde indanen datzelfde bos uit. Ter plekke gelooft men niet in toeval. De indianen zijn te ‘bezichtigen’ op de oever van de rivier Alto Madre de Dios. Ze lijken agressief, niemand durft hen te benaderen. Hiernaast videobeelden gemaakt door een toerist. Fascinerend. Verschrikkelijk.

Lees hier het hele verhaal: Amarakaeri 
(update kerst 2017)

Verslag Rio Azul expeditie

Honderdveertig kilometer wandelen in ongerept regenwoud

Dagelijks waden we tientallen keren door de meanderende rivier naar de overkant. Overal jaguarsporen. Overdag spelende reuzenotters, troepen doodshoofdaapjes en ara’s. Tapirs lopen ‘s nachts door ons kamp. We worden wakker door de brulapen. 

 



Pootafdruk jaguar.

 

Meer lezen...

Olieramp Amarakaeri in wording

Oliemaatschappij maakt zich op voor vernietiging

Het Amarakaeri reservaat is een belangrijke schakel in een keten strikt beschermde natuurparken. De Harakmbut indianen wonen inmiddels aan de grote rivieren of langs de wegen aan de randen van het reservaat. Maar een heel enkele keer worden in het hart van het reservaat nog sporen van ongecontacteerde, nomadische indianen aangetroffen. Ook dit Amarakaeri reservaat is strikt beschermd. Maar het staat toch onder grote druk door de westerse vraag naar olie. De aanwezigheid van winbare hoeveelheden olie en gas is waarschijnlijk. Als dat zo is, lijkt vernietiging onvermijdelijk. Want helaas voor het Amarakaeri reservaat heeft de betrokken oliemaatschappij een slechte reputatie als het gaat om milieu en de omgang met lokale bevolking. Dat kan ook haast niet anders als je jezelf erop beroemt een low cost operator te zijn. Weinig kans dat ze de olie er met de modernste technieken even netjes uit de bodem zullen halen als ze in Amerika of Europa zouden moeten doen.


Lees hieronder hoe bijzonder het gebied is en hoe de natuur en de oorspronkelijke bewoners bedreigd worden. De ramp is niet helemaal onvermijdelijk. Doe er wat aan!
 

 

Meer lezen...

Help ons!

De film ‘Crude, the real price of oil’ gezien? Uit 2009, gemaakt in Ecuador, over oliewinning door Chevron. Over het keiharde juridische gevecht en met claims die in de miljarden lopen. Ondanks de uitspraak van een Amerikaanse rechter, traineert Chevron de zaak nog altijd en wachten de getroffenen en nabestaanden nog steeds op een schadevergoeding.

Wat er in het Reserva Amarakaeri gebeurt, is een herhaling van Ecuador. Stap voor stap wordt de film Crude hier in Peru nog een keer in werkelijkheid nagespeeld. We hopen oprecht dat er mensen zijn die dit nu lezen en zich bij het zien van Crude beroerd voelden. Die kunnen nu daadwerkelijk zelf iets doen om de verdere replay te stoppen. Onze stichting Biodiversiteit en Educatie zoekt actievoerders, juristen, journalisten en sponsors om samen de Harakmbut en hun Reserva Amarakaeri te steunen. Dan laten wij, eenvoudige biologen, jullie een keertje zien hoe oneindig mooi het tropisch regenwoud daar is.

Voor steun, hulp, vragen, opmerkingen, donaties neemt u contact op.

Uit je bezorgdheid over de situatie door de brief van Survival International te ondertekenen en op te sturen: Brief

stichting Biodiversiteit en Educatie